GEBOORTE PATRONEN

Heel je geboorte.

Geboorte herinneringen verdienen grote aandacht. Wat we ervan leren kan verandering brengen in hoe we ons leven leiden, hoe we ouderschap en geboorte benaderen en hoe we elkaar kunnen opvoeden. Een veilige hechting begint al in de baarmoeder. De manier waarop je kind nu relaties met anderen aangaat, heeft te maken met hoe je als moeder prenataal een basis hebt gelegd voor de hechting. Vanuit deze ervaring die het kind heeft opgedaan in de buik, borduurt hij verder voort in het leven.


De basis wordt al gelegd vanaf de conceptie. De prenatale fase, de geboorte en ervaringen in het eerste levensjaar kunnen het gedrag van kinderen beïnvloeden. Patronen die daaruit ontstaan kunnen als een rode draad door het leven lopen.


Het maakte mij bewust van het feit dat we nog maar zo weinig afweten over onze geboorte en babytijd. Laat staan over de prenatale fase die daaraan voorafgaat. Jouw kind kan bijvoorbeeld gedrag laten zien wat zich lastig laat verklaren. Maar ook als volwassenen kun je nog last ervaren van deze belangrijke fase in je leven, waarin jouw blauwdruk plaatsvond. Het is niet zo dat trauma uitsluitend bij de geboorte kan ontstaan. Echter zijn wel steeds meer ervaringen terug te leiden naar deze perioden.


Wat er ook gebeurt, de baby leeft mee.


Geboorte herinneringen worden opgeslagen in het onbewuste waar ze ons jarenlang kunnen blijven beïnvloeden. Wij herhalen gedrag zonder de oorzaak te kennen. Individuele cellen slaan geheugen op gebaseerd op ervaringen al zelfs voordat de hersenen gevormd zijn.

 

Gevoelens, emoties en overtuigingen die door separatie bij de geboorte kunnen ontstaan zijn onder andere;

Gevoel van verlatenheid.

Gevoel van afwijzing.

Gevoel van boosheid, angst en schaamte.

Ik ben niet goed genoeg.

Ik ben niet geliefd.

Gevoel van anders voelen.

In de steek gelaten voelen.

De wereld is geen veilige plaats.

 

Patronen die kunnen ontstaan uit de prenatale fase en geboorte;

In de steek gelaten voelen.

Moeilijk grenzen kunnen bepalen of kunnen houden.

Kind heeft de neiging om te vroeg en te snel door het leven gaan.

Gevoel niet voor en achteruit te kunnen.

Moeite hebben met woede, je wordt snel boos of je houdt je juist in.

Neiging onder druk al gauw verstikt of geremd voelen.

Onverklaarbare lichamelijke klachten.





Ik ben en voel in het moment,


Ik voel verbinding met alles,


alsof ik de hele wereld ben en ken.


Ik voel niet alleen het leven binnen mij,


maar ben ook alles gewaar


wat er rondom mij gebeurt.


Alles komt binnen in mijn gevoelige lichaam.



Aarten Ghysels (Je baby vertelt.)


Hechting

In het algemeen kun je zeggen dat de manier waarop je geboren wordt, effect heeft op je relaties, je gevoel van veiligheid en je eigenwaarde. De eerste hechting ontstaat prenataal, dus vindt al in de baarmoeder plaats. En dit is bepalend voor de manier waarop je relaties aangaat. Je kunt je dus afvragen: was de zwangerschap gewenst? Is er veel verbinding met de baby gemaakt? Kwam deze zwangerschap na een miskraam of doodgeboren kindje? Was er veel stress? Was er voldoende voeding? Het mooie is dat je , door naar de zwangerschap en geboorte te kijken, de behoefte achter het gedrag kunt herkennen. 

 

Zie je bepaald gedrag bij je kind? Dan is het belangrijk om te kijken waar het gedrag vandaan komt. Wat is er aan de hand, waardoor dit gedrag tot stand komt en wat zijn de onderliggende behoeften?


Werkwijze
Kind in Kaa
rt 


KIND in KAART nodigt kinderen uit om op speelse wijze een reis in hun 'binnenwereld' te maken. Zo weten wij, volwassenen, hoe het kind in zijn leven staat, met die specifieke gebeurtenis omgaat en hoe wij het kunnen helpen.

 

Om het thema “geboorte” in kaart te brengen, werk ik vanuit het systemisch gedachtengoed. Vanuit de visie systemisch werken, wordt gesproken dat we allemaal in systemen leven. Van families, werk tot aan vrienden. In onze jeugd, het systeem waarin we opgegroeid zijn, ligt de oorsprong van gedragingen, patronen en onbewuste overtuigingen. Vanuit loyaliteit hebben we deze gedragingen, patronen meegenomen. En dat is zichtbaar, voelbaar in je huidige leven. Het toont zich ook nu in welke relatie dan ook; op het werk, in je gezin, in je vriendenkring. Met het werken op de kaart, komen gedachten - (patronen), gedragingen in beeld. Ze worden zichtbaar en kan inzicht geven in wat het kind (met haar eigen dynamiek, haar eigen ontwikkeling, gezien heeft, afgekeken heeft van de volwassenen. Hoe het kind de volwassene als het ware 'ingeslikt' heeft.

 

Via het spiegelen maak je diepgaander contact met jezelf en je omgeving. Via het spiegelen ervaren kinderen en ouders wat er leeft in hun binnenwereld. Zo leren zij op speelse wijze bewust te worden van hun eigen mogelijkheden en leren positief te kijken (en gedragen) naar zichzelf, de ander en het leven. Het laat je zien hoe je met bepaalde situaties en emoties omgaat. Hoe je reageert op een ander en wat je nodig hebt. Je leert hoe je je eigen hulpbronnen inzet, of om hulp aan een ander vraagt.

Het is mooi om kinderen aan de hand van de kaart en het spiegelen te vragen welke bronnen zij hebben om iets op te lossen.

 

Op de kaart kunnen alle thematieken worden verhelderd en bewust worden gemaakt. Bevind je je op dit moment in een situatie waarmee je niet goed meer weet wat je ermee aan moet. Ik help je graag verder met de vragen die je bezighouden, ook voor je kind(eren) als die bepaalde moeilijkheden ervaren in hun leven.


Wil je hier meer informatie over? Zou je willen sparren voor jezelf of voor je kind(eren) Ik help je graag verder.

Neem hier contact op. Dan maken we een afspraak.


Nieuw!
Workshop, In verbinding, Terug naar de Basis.

Vooral nu, waarin we leven in een tijd van chaos en grote verandering is het vaak moeilijk om in verbinding te blijven met je eigen kern. Als ouder(s) kan het je soms zwaar vallen, sta je de hele dag aan en ben je alleen nog maar aan het zorgen voor alles en iedereen. Je hebt soms het gevoel dat je er alleen voor staat en op dit soort momenten kan het leven heel eenzaam aanvoelen.

Herken je dit?

Ervaar je op dit moment onrust in jezelf?

Zou je meer rust en verbinding willen voelen?

Wil je de verbinding onderzoeken die je hebt met je kind?

Loop je tegen maatschappelijke problemen aan of is er nog veel wat je over jezelf zou willen ontdekken?

Dan is deze workshop voor jouw moedergeluk!

Ik heb deze workshop ontwikkeld om problematiek die je ervaart binnen het gezin of andere maatschappelijke belangen in kaart te brengen, zodat je inzichten krijgt in wat er speelt en welke stappen daarvoor nodig zijn om meer harmonie en rust in jezelf te ervaren.


Hoe, wat, waar en wanneer?

Verbind je hier 

Share by: